LINK BUILDING VOOR WEBSHOPS

Linkbuilding voor webshops

Het starten van een webshop is voor velen een droom. Het idee van eigen baas zijn, en vanuit huis werken spreekt een hele hoop mensen enorm aan. Maar je moet wel weten waar je aan begint. Het is namelijk niet een kwestie van een webshop starten, vullen met producten en geld verdienen. Want heb je er al bij nagedacht hoe jouw webshop gevonden wordt? Internet marketing is heel erg belangrijk voor als je gevonden wilt worden door jouw toekomstige klanten. En Google is daarbij jouw grootste vriend. Maar om op Google of Bing gevonden te moeten worden heb je dus veel linkbuilding nodig, wat is dat nou precies en hoe werkt dat? Dat lees je hier.

Wat is linkbuilding?

Als je met SEO bezig gaat, ofwel Search Engine Optimization, krijg je hoe dan ook te maken met linkbuilding. Want de hele SEO valt samen met een goede link building. In het kort gezegd houdt linkbuilding in dat je zoveel mogelijk links verzameld op andere websites waar er verwezen wordt naar jouw website.

Dus bijvoorbeeld de website van jouw plaatselijke bakker plaatst een link naar jouw webshop. Klanten die dus bij de bakker online een bestelling komen plaatsen zien zo ook de link naar jouw pagina en zo wordt jouw webshop via de link van de bakker, weer bezocht.

Hoe meer mensen een kijkje nemen op jouw webshop, des te beter dat voor jou als bedrijf is. Klinkt logisch toch? Maar hoe werkt dat dan precies met Google? Want de bakker van de hoek zal vast niet als eerste bij Google naar boven komen drijven in de zoekresultaten.

Google en SEO

Zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing willen in de basis elke website als een gelijke behandelen, maar dan is het lastig voor een zoekmachine om te prioriteren welke website meer waarde vertegenwoordigd en dus hoger moest staan in de zoeklijst.

Stel er is een belangrijk item op internet verschenen, een blog of een nieuwsartikel die viraal gaat en jouw webshop staat daaraan gelinkt krijg je automatisch door Google een hogere waardering dan andere websites die niet genoemd worden.

Op die manier krijg jij dus een beetje voorrang in de verzamelbak aan websites die er op het internet te vinden zijn. Hoe meer jij dus gelinkt wordt aan andere webpagina’s, blogs etc. hoe hoger jouw webshop gewaardeerd wordt door Google en dus ben je makkelijker te vinden.

google en SEO

Oké, maar hoe doe je dan aan linkbuilding?

Ja heel simpel gezegd, door anderen te vragen om jouw webshop te linken op hun website. Dit is wel een behoorlijke tijdrovende klus en je moet het durven maar bedenk je dat het vaak wel voor wat hoort wat is.

Ik doe wat voor jou, jij doet wat voor mij. Geen enkele pagina zal waarschijnlijk zomaar jouw webshop linken zonder eerst gecheckt te hebben wat voor webshop jij hebt, in dit geval een webshop, en of jouw producten wel aansluiten bij hun producten.

Social media gebruiken voor linkbuilding

Tegenwoordig zit werkelijk iedereen op social media. Of het nou Facebook, Twitter of Instagram is, bijna iedereen kent het en gebruikt wel een van deze drie of meer. Dus logisch ook dat veel marketing tegenwoordig ook via de sociale mediakanalen gaan.

Wat je dus kan doen is ervoor zorgen dat jouw profielpagina’s op de sociale media up-to-date zijn en plaats daar een link naar jouw webshop.

Zorg dat je regelmatig nieuwe blogs op jouw social media plaatst waarin er weer gelinkt wordt naar jouw bedrijf. Dan zorg je ervoor dat jouw webshop blijft opvallen.

Ook de vind-ik-leuk pagina’s kun je gebruiken om jouw sociale medianetwerk uit te breiden. Leg contact met andere ondernemers op bijvoorbeeld Facebook en vraag hun om jouw webshop te linken. In ruil daarvoor kun jij hun webshops ook weer linken. Veel ondernemers hebben hier wel oren naar.

Online bedrijvengidsen

Wat ook een handige tool kan zijn om jouw webshop meer onder de aandacht te krijgen is om jouw webshop te laten linken op online bedrijvengidsen. Waar je vroeger de wel bekende Gouden Gids had, heb je dat nu tegenwoordig online.

Pagina’s zoals Startpagina.nl of vinden.nl kunnen heel handig zijn voor jouw webpagina. Het is een ideaal middel om jouw webshop meer aandacht te laten krijgen. Ook lokalere websites zoals het bekende WinkelenInAntwerpen.eu bijvoorbeeld kunnen boeiend zijn om je bedrijf op aan te melden en in de kijker te plaatsen.

Zoek de samenwerking op

De kreet ‘samen ben je sterker’ is er niet voor niets. Zo is het natuurlijk ook echt. De plaatselijke bakker zou bijvoorbeeld prima kunnen samenwerken met de slager in het dorp. De slager in het dorp zou op zijn website een link kunnen maken met de bakker en daarbij vermelden dat de broodjes bal lekkerder smaken met een broodje van bakker huppeldepup.

Snap je het principe? Als jij een webshop hebt in babykleertjes zou je ook de samenwerking kunnen opzoeken met een hobbywinkel. Je kan altijd weer linken met elkaar. En op die manier elkaar sterker leren maken dat is gewoon super.

Linkbuilding uitbesteden

Als jij misschien op voorhand al weet dat linkbuilding niet helemaal jouw ding is dan kun je er ook voor kiezen om de linkbuilding van jouw webshop uit te besteden. Als je een beginnende webshop bent dan kan dit misschien voor jou een flinke investering zijn.

Toch moet je jezelf afvragen of het verstandig is om die investering wel te maken. Het grote voordeel van een goede linkbuilding is namelijk de verhoogde zichtbaar van jouw bedrijf en dat je daardoor zichtbaar bent. Door die zichtbaarheid trek je uiteraard meer klanten aan.

En uiteindelijk is het voor jou als webshop belangrijk om die klanten aan te trekken.

Conclusie

Neem de tijd om de linkbuilding onder controle te krijgen. Want het is de levensader van jouw webshop. Je kunt nog zo’n fantastisch mooie website hebben gebouwd met alle toeters en bellen erbij, maar als je niet zichtbaar bent zul je moeilijk nieuwe klanten trekken.

Dan blijft het dus beperkt tot een kleine cirkel aan mensen die jou persoonlijk kennen. En dat is natuurlijk niet wat je wil.

En onderschat niet de kracht van social media. Die kan jou echt helpen om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen.

Zoek jij help om aan linkbuilding te doen voor jouw webshop? Neem dan zeker met ons contact op, wij kunnen je zeker helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *