Je eigen website maken? Veel mensen denken dat dit erg ingewikkeld is en duur. Niets is minder waar. Met WordPress kan je in een mum van tijd een website opzetten. Ben je benieuwd wat WordPress is en hoe het werkt? In deze blog hoe je in 8 stappen jouw eigen WordPress website maakt. Maar eerst zullen we iets dieper op WordPress zelf ingaan.
Wat is WordPress?
WordPress is het populairste content management systeem, kortweg CMS, ter wereld. Het is voor iedereen gratis te gebruiken en het werkt in jouw webbrowser. Het installeren van software is dus niet nodig.
Het pakket werkt heel intuïtief en je hoeft geen uitgebreide internetkennis te hebben.
Stapsgewijs jouw eigen website maken
Hieronder zullen we je vertellen welke stappen je moet doorlopen om jouw eigen website te komen.
1. Het selecteren van een webhostingprovider
Om jouw website te kunnen laten draaien, heb je een zogenaamde webhostingprovider nodig. Hier huur je schijfruimte op een van de krachtige servers van de provider waarop alle voor jouw website benodigde bestanden komen te staan. Het aanbod hiervan is groot, je hebt voor een paar tientjes per jaar al een provider.
2. Het kiezen en registreren van een domeinnaam
Als je de voor jou ideale webhostingprovider hebt geselecteerd, moet je ook je domeinnaam gaan registreren. De domeinnaam is de naam waarmee jouw website op het internet kan worden gevonden. De registratie ervan doe je op de website van de webhostingprovider. Hierbij wordt eerst gecheckt of de naam nog vrij is. Als dit zo is, dan volg je de instructies op het scherm op en ben je in een paar minuten klaar.
3. Aan de slag met WordPress
Als je de eerste 2 stappen hebt afgerond, kan je aan de slag met WordPress. Toegang tot WordPress verkrijg je via de webhostingprovider. Je hoeft het pakket niet te installeren, de provider regelt alles. De wijze waarop verschilt per provider, maar over het algemeen genomen is het met enkele muisklikken geregeld. De inloggegevens zal de provider je per e-mail bekendmaken.
Hierna heb je in feite al een eigen website. Welleswaar nog leeg en op basis van het standaard thema van WordPress, maar toch! Zoek je domeinnaam maar eens op via de webbrowser. Activeer wel altijd het SSL-certificaat, dat zorgt voor een veilige verbinding tussen de webbrowser en de server van jouw provider.
Je kunt nu je eerste pagina’s gaan maken. Een doorsnee website heeft in ieder geval een homepage, een contactpagina, vaak een blog en een of meerdere pagina’s over het onderwerp van de website. Wil je alleen een blog maken, dan heeft WordPress hier overigens een speciale optie voor.
Het aan maken van nieuwe pagina’s gaat als volgt:
- Kies in het menu voor Pagina’s.
- Selecteer de optie Nieuwe pagina.
- Vul de paginatitel in.
- Klik op de blauwe knop Publiceren (rechtsboven).
Klik vervolgens op het zwarte WordPress logo zodat je weer op de homepage komt en herhaal de hierboven genoemde stappen voor alle pagina’s die je wilt aanmaken. Daarna moet je nog enkele opgeven. Klik hiervoor in het menu op instellingen en daarna op lezen. Zet het vinkje van de tweede optie ‘Een statische pagina’ aan en selecteer de door jou gekozen namen voor homepage en berichtenpagina. Vergeet niet op de wijzigingen op te slaan.
Nadat je de pagina’s hebt aangemaakt, wordt het tijd voor het menu. Het aanmaken gaat als volgt:
- Klik op Weergave en hierna op Menu’s.
- Vul de Menunaam in en klik op Menu aanmaken.
- Selecteer aan de linkerzijde de webpagina’s die je wilt toevoegen en klik op de knop Aan menu toevoegen.
- Zet de menu-items in de juiste volgorde, wil je een submenu dan kan dit door het betreffende item iets naar rechts te slepen met de muis.
- Onderaan geef je de locatie van het menu aan.
- Kies als laatste op Menu opslaan.
Als je later een pagina hebt toegevoegd, kan je op deze wijze deze pagina ook weer toevoegen aan het menu.
5. WordPress plug-ins
Een plugin is een stukje software waarmee je extra functionaliteit aan jouw website kunt toevoegen. Noodzakelijk zijn ze overigens niet. Er zijn er enorm veel voor WordPress, je kunt ze selecteren via de tabbladen boven in het scherm. Er staat altijd een beschrijving van en het is handig om de recensies te lezen. Het installeren gaat als volgt:
- Ga naar het menu en klik op Plug-ins en vervolgens op Nieuwe plugin.
- Selecteer de gewenste plugin en klik op installeren en vervolgens op activeren.
6. Het design op basis van een thema
De look and feel van jouw website kun je heel eenvoudig bepalen door een bepaald thema te kiezen. Kies voor een thema dat bij het onderwerp van jouw website past. Het thema bepaalt welke algemene instellingen zoals de schermbreedte, lettertype, kleurgebruik et cetera kunt aanpassen. Ook heb je een aantal design en lay-out opties.
7. Aan de slag met pagebuilder
Het indelen en vormgeven van je pagina’s kan met een zogenaamde pagebuilder. Voor standaard pagina’s en blogs kun je prima af met de WordPress pagebuilder.
Er zijn voor specifieke pagina’s zoals de homepage ook templates beschikbaar. Deze kan je heel eenvoudig overnemen en tot op zekere hoogte aanpassen met behulp van de pagebuilder. Bij veel thema’s krijg je automatisch ook een aantal templates beschikbaar. Wil je een professionele website opzetten, dan heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van betaalde thema’s.
Je kan ook doen wat de mensen van Dampshop deden. Ze huurden ons in als expert, wij ontwikkelden de basis voor hun nieuwe website – en zorgden ervoor dat ze de nodige basis-pagina’s voorhanden hadden in de pagebuilder. Hun eigen team kan dan de pagina’s zelf beheren en zelfs de lay-outkeuzes maken. Handig, efficiënt en kosteneffectief.
8. Het plaatsen van content, en het promoten van je website
Zo, je website draait maar dat wil niet zeggen dat je dan klaar bent. Je hebt je website met een bepaald doel opgezet en je wilt natuurlijk dat je website goed wordt bezocht. Daarvoor is het belangrijk dat je goede, originele en relevante teksten schrijft. Via zoekmachineoptimalisatie kun je zorgen dat jouw website goed gevonden wordt in de zoekmachines. Communicatie met je bezoekers is ook belangrijk om feedback te krijgen op jouw website. Wat waarderen ze aan je site en wat kan beter. Een nieuwsbrief is een goed medium hiervoor. Veel succes met het opzetten van jouw website met WordPress!
Ben jij op zoek naar een betrouwbare partij die je kan helpen bij zowel het opzetten van je WordPress website als de SEO en promotie ervan? Neem dan zeker contact met ons op – wij hebben WordPress experts in dienst met meer dan tien jaar ervaring die je kunnen helpen bij het hele proces!